Husmorsskola

Inspireras av UnderbaraClara och är lite pysslig.

Det är gott med sylt. Sylt, sylt, sylt i stora lass. På macka, pannkakor och glass. Men dilemma vi ofta stöter på i butiken är att om det är studentpris så är det ca 7 % bär och resten vette katten och om det är eko, reko och massa bär ja då får man äta nudlar till. Lösningen är såklart att göra sin egen sylt!

Hur enkelt som helst med den fantastiska uppfinningen Syltsocker. Socker med pektin i som gör att det stelnar
efter behag och konserverar lite lätt. En 1 kg påse går på 19 spänn och räcker till ca 1,6 kg sylt. Sen kan man välja vilka bär eller frukter man vill och spetsa med vilka kryddor eller likörer man vill.

Vad sägs om päron, ingefära och körsbär? Eller blåbär, smultron och limoncello?
Eller varför inte vara lite vild and crazy och blanda apelsin, hallon och rom?


Jag tog det säkra kortet: björnbär


Häll det du tänkte göra sylt på i en lagom stor kastrull.
Mina bär var frusna så jag började med att värma dem lite på låg värme.


Mät upp syltsockret.


Blanda väl.


Värm under omrörning och låt sen koka kraftigt. 2 minuter för sylt och 4-5 minuter för marmelad.
Men se upp så det inte blir gelé för hela slanten.


Häll upp i fina burkar och om man klipper till en rutig liten tygbit och printar ut en ettikett är det den perfekta
gå bort presenten.. När sylten svalnar med locket på bildas ett vakuum och sen bör man förvara den mörkt och svalt så håller den tills man ätit upp den.


Mina mått: 450g björnbär från GARANT, 2.5 dl syltsocker och sen kokade det i ca 3 minuter. Hade kunnat ta kortare för nu när den svalnat är den rätt marmelandig. Men det är gott det med.

Tillykke!

Kommentarer
Postat av: Johannas ordsamling

åh, värsta bästa ju! Faaaantastic. Borde prova! :D

2011-03-18 @ 20:39:06
URL: http://ordsamling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0